Pe vremea când țineam viitorul în degetul meu mic (mă refer la acea vreme din viața oricărui om în care stelele ne sunt bani de buzunar, norii leac pentru frunțile încinse de patimi și vise, iar în piept ni se războiesc două inimi – una de cristal pur și alta de fier incandescent) s-a întâmplat să mă împrietenesc cu o minune de fată. Era blândă, tăcută, modestă și incomod de frumoasă. Eram în același an și repetam amândouă în aceeași piesă ,”Piticul din gradina de vară” al lui D.R. Popescu, pentru examenul unui coleg de la regie -noi fiind studente la actorie. Totul curgea minunat. Eu mă pierdusem în Maria, ea se căuta în Zamfira… Ne simțeam inspirate, înzestrate, incandescente… Știam, credeam, vedeam, prevedeam că avea să fie perfect…
… până în ziua în care ne-am probat costumele. Zamfira mea, țiganca din închisoare, deși îmbrăcată în pânză de sac, arăta ca o regină. I-am sfâșiat poalele, i-am sfârtecat mânecile, am legat-o cu sfoară, i-am năclăit părul și am stropit-o cu noroi … degeaba. Avea fata asta o eleganță ce nu putea fi ascunsă cu nici un chip! Să nu mă înțelegeți greșit, era (și este) o actriță uluitoare, ce-și asuma personajul până în vârful ultimului fir de gând. Feminitatea ei – distrugătoare într-un rol ca acesta – nu se năștea din atitudine, ci din postură, din construcția impecabilă a trupului ei zvelt, din voluptatea arcuirilor, din finețea fără cusur a musculaturii perfect definite, din senzualitatea revoltătoare a rotunjimilor… și era imposibil de camuflat.
Examenul a fost un dezastru.
Ani de zile după această poveste am încercat să aflu secretul acestui trup perfect sculptat. Prietena mea contrazicea toate teoriile cunoscute: nu mergea la sală, nu ținea dietă, nu făcuse sport în copilărie și nici nu avea cine știe ce zestre genetică. În schimb (am aflat mult mai târziu, spre finele facultății, când la un festival de teatru s-a nimerit să fim cazate în aceeași cameră de hotel) avea un program de 3 exerciții (elementare), pe care le făcea în fiecare zi, fără excepție: 100 de abdomene (sit-ups) din plan înclinat, 200 de genoflexiuni cu ridicare pe vârfuri, 100 de flotări. Totul dura 15 minute.
Habar nu am ce a fost în capul meu de nu am încercat acest program până vara trecută, când, din lipsă de timp și de chef (cine are chef de fitness în vacanță?) am decis împreună cu sora mea, Raluca, să-i dăm o șansă. Rezultatele au fost spectaculoase , chiar și pentru trupurile noastre antrenate din greu cu Pilates, kickboxing, Power Plates și alergare (al meu), Power Gym, spinning și înot (al Ralucăi).
De atunci am continuat să-l testez pe nemulțumirile lui Noemi, pe rotunjimile Ancăi, pe obsesiile Anei, pe vedeniile Oanei, pe idealurile Roxanei, pe complexele Danei, pe disperarea Elenei… și a fost magic, de fiecare dată.
…
Dacă v-am convins și ați hotărât să încercați acest program (bravo vouă!), ar fi bine să citiți și rândurile de mai jos:
– Incepeți ușor, în funcție de nivelul dumneavoastră de pregătire fizică și creșteți treptat numărul repetărilor.
– Dacă nu sunteți într-o formă fizică prea grozavă, nu faceți toate exercițiile în aceeași zi. Începeți cu genoflexiunile și abia după ce ați ajuns la un nivel intermediar (cam 150 de repetări), adaugați treptat abdomenele, apoi flotările.
– În cazul în care sunteti o persoană activă si aveti deja un sistem de antrenament bine pus la punct (felicitările mele!), vă sfătuiesc să încorporați programul de mai sus în schema zilnică de pregătire (fie la finalul antrenamentului, fie ca o ședință de sine stătătoare), fără a renunța la antrenamentele obișnuite.
– Încheiați mini-antrenamentul cu câteva mișcări de stretching (întinderi) pentru a pastra supletea musculaturii.
– S-ar putea ca după primele antrenamente să aveți senzația că musculatura s-a mărit, ca a devenit rigidă și pantalonii vă cam strâng pe coapse. În acest caz, vă sfătuiesc să executați exercițiile seara, cu o oră-două înainte de culcare. Faceți apoi un duș călduș, masați-vă corpul cu ulei de cocos sau lavandă (au efect anticelulitic și miros divin), de jos în sus (pentru a stimuli circulația venoasă și drenajul limfatic), beți un ceai de ghimbir (stimulează metabolismul fără a vă afecta somnul) și până dimineață veți fi în cea mai bună formă.
– Să nu vă așteptați la o scădere semnificativă în greutate (pentru asta e nevoie și de dieta), dar vă garantez că silueta dumneavoastră va suporta îmbunătățiri remarcabile, în timp foarte scurt.
Cu dragoste,
Sursa foto: www.fineartamerica.com – Beautiful Body by Rosie Sherman
Draga Lioara. Dupa incercari repetate de a respecta un program de sport- Imi este destul de greu cu un job de 10-11 ore, 2 ore petrec in traffic si am si 2 copii- m-am hotarat sa urmez sfaturile tale. ( sper ca pe viata). Abia fac 50 de genoflexiuni…:( sedentarismul isi spine cuvantul..Te tin la current.
Draga Cristina, nu e niciodata tarziu sa te apuci de sport. Si eu am doi copii si un program ingrozitor de incarcat. De aceea si caut in permanenta metode rapide si ieftine pentru a ne mentine in forma. Daca nu reusesti sa faci 50 de genoflexiuni, incepe cu mai putine. Sau imparte-le pe cele 50 in mai multe serii pe parcursul zilei. Fa 25 dimineata si 25 seara. Dupa 2 zile, creste numarul de repetari cu cate 2 sau 3 genuflexiuni, pana reusesti sa faci 50 legate. Dupa aceea urmeaza schema din articol. E foaret important ca genunchii sa ramana in unghi de 90 de grade atunci cand sunt flexati, pentru a evita problemele articulare. Te imbratisez cu drag si te rog scrie-mi ori de cate ori ai intrebari sau ai nevoie de incurajari.