Spune-mi cu ce ureche asculți, ca să-ți spun ce înțelegi

 

 

 

Se știe de ceva vreme că cele două emisfere ale creierului prelucrează diferit sunetele: vorbirea e procesată în emisfera stângă (responsabilă de gândirea analitică), iar muzica în cea dreaptă (creativă). Până acum, însă, nimeni nu și-a pus problema că vina acestui dezacord îi aparține, de fapt, urechii. Iată, însă, că un studiu făcut la School of Medicine, University of California , Los Angeles vine cu o nouă teorie. Încă din primele clipe de viață, urechea dreaptă procesează sunetele diferit față de cea stângă. Dreapta răspunde ”clicurilor” rapide, ca acelea ale vorbirii, în vreme ce urechea stângă (mult mai apropiată de inimă, îmi permit să subliniez) percepe sunetele prelungi, ale muzicii. ”Așadar, e evident că urechea dreaptă e mai importantă – concluzionează specialiștii – deoarece influențează direct capacitatea individului de a învăța și de a se integra în societate.” (Personal, cred că acest subiect merită dezbătut mai îndelung.)

Din punct de vedere medical, descoperirea va avea implicații semnificative în tratarea deficiențelor de auz (deoarece dispozitivele ce amplifică sunetele se implantează într-o singură ureche). La nivel individual, însă, deschide infinite posibilități de ”utilizare”. De pildă, când ai de transmis un mesaj clar, ferm și simplu (de genul ”nu îți plătesc datoria”, sau ”dragă, mama vine mâine la noi și nu mai pleacă”), ai grijă  să folosești cuvinte scurte și să te așezi întotdeauna în dreapta interlocutorului. Dar dacă vrei să-ți cucerești/vrăjești/manipulezi partenerul de dialog, soptește-i în urechea stângă vorbe molcome, duioase și prelungi. Până să înțeleagă ce-i spui  (cu îndepărtata, raționala și incoruptibila emisferă dreaptă), îi vei topi inima.

 

postari similare

2 thoughts on “Spune-mi cu ce ureche asculți, ca să-ți spun ce înțelegi

  1. Ha! Carevasăzică nu e el de vină că nu reacţionează, ci urechea lui… că nu e cea potrivită! Acuma-i atunci, ţine-te bine, urmează nişte alunecări de bărbaţi…de la atâtea inimi topite! ;)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *