Cand socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa

 

 

 

 

 

 

 

Habar nu aveam că e atât de ușor să ard calorii, până nu m-au lămurit copiii mei. ”Mama”, mi-au spus ieri, cu fețișoarele lor drăgălașe strălucind de mulțumire, ”Mama, azi renunți la antrenamentul pe bicicletă și vii cu noi la înghetață!  Am făcut un calcul și consumi zilnic suficient de multe calorii ca să nu te mai stresezi.” Și mi-au vârât sub nas o foaie  pe care mâzgăliseră în grabă și vădit părtinitor (veți vedea la ce mă refer), câteva activități din programul meu zilnic și cifrele corespunzătoare consumului caloric pentru împlinirea lor (descărcate de pe nu știu ce site de fitness).

După calculele lor, e suficient să stau întinsă pe canapea și să vorbesc la telefon o jumătate de oră, ca să ard 25 de calorii. Oh, dacă mă ridic în picioare, e și mai bine! Din 25 se fac 56 de calorii. Iar dacă în timp ce vorbesc la telefon mai dau și cu aspiratorul (evrika!) am mai ras… pardon, ars 66 de calorii. Ce fac cu restul? Păi, iată ce au socotit micii mei experți:

 • Spălat pe dinți (3 minute) – 4-6 cal
 • Scris (20 minute) – 10 cal     –   pentru mama: 60 minute – 50 cal ( vorbește la telefon în același timp)
 • Urcatul scărilor (3 minute) – 15 cal   – pentru mama: 150 cal (le urcă de cel puțin zece ori)
 • Cărat Anastasia (13 kg) în brațe (30 minute) – 109 cal – punem 200
 • Șters praful/ făcut ordine (30 minute) – 140 cal
 • Pusul cumpărăturilor în frigider (10 minute) – 26 cal
 • Gătit (45 de minute) – 117 cal
 • Spălat vase (45 minute/zi) – 99 cal  – punem 120, că mama cântă cu noi între timp
 • Condus mașina (1 oră/zi)  – 120 cal + stress + stat în trafic = 180 cal
 • Un duș scurt – 62 cal
 • Uscat părul (15 minute) – 39 cal x 3 (noi suntem trei) = 117 cal
 • Joacă (30 minute) – 170 cal

Total: aproximativ 1500 cal

Hei! Nu e rău deloc! Se știe că pentru a pierde două kilograme și jumătate pe săptămână (fără dietă), trebuie să arzi pe zi cu 500 de calorii mai mult decât mănânci. Deci, cu puțină grijă, o mică restricție la ciocolată și fără cheese cake la cină sau chipsuri la filmul de zece, în vacanța asta (adică în foarte scurt timp) aș avea ceva șanse să mă afișez în costum de baie fără complexe, fără să-mi sug burta și fără să port celebrele mele eșarfe în jurul taliei.

Ceea ce au omis, însă, să-mi spună micuții mei (dar am aflat ulterior și am revenit brusc cu picioarele pe pământ) este că tabelul după care făcuseră ei estimările era calculat pentru o persoana tânără (deci cu un metabolism bazal mult mai activ decât al meu), de 65 de kilograme (adica un necesar caloric mult mai mare decât mine) și însărcinată!

E limpede ce a urmat, nu? După cină am mers toți la înghețată; am comandat, ca de obicei, trei globuri mari și le-am mâncat pe toate; ne-am întors acasă, i-am culcat pe copii și am văzut filmul de zece împreună cu soțul meu: el stînd pe canapea cu castronul de chipsuri în brațe, eu asudînd pe bicicletă. Apoi mi-am pus eșarfele la spălat.

Foto: Fl4y

 

postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *