Parfumul – memorie lichida

 

 

Astăzi vreau  să vă  dezvălui o lecție de magie, care (dacă e folosită cum trebuie, cât trebuie și când trebuie) poate da timpul înapoi și ne poate vindeca, alina sau întineri sufletul: da­că folosești un anume parfum, într-un anume moment (o ocazie cu totul specială, fără a te grăbi să-l risipșsti, așa, în fiece zi – fie soare, fie ploaie), poți retrăi emoțiile unor amintiri uluitoare și le poți spori fiorul de fiecare da­tă când îl miroși. Sunt convinsă că fiecare dintre voi a simțit, cel puțin o dată, această calitate fantastică a aromelor, de a detona mici bombe cu amintiri sau emoții, care ne încălzesc inima și ne-o opresc în loc. Parfumul (asemeni gustului și muzicii) are capacitatea uluitoare de a-ți depozita în memorie amintiri delicioase pentru viitor.

Există momente în care o întâlnire neașteptată cu o anume aroma declanșează un șir de imagini, ce te poartă, peste voința ta, într-un tunel al timpului. Amarige de Givenchy are acest efect asupra mea. îmi amin­tește de anii de liceu, în care îmbrăcam pe ascuns puloverele mamei (pe vremea aceea era parfumul ei favorit). E de-ajuns să simt în aer aroma lui dulceagă-amăruie de migdale și tei, și într-o secundă, sunt transportată înapoi în timp, în emoția tezelor și a primelor întâlniri, praf de cretă, manuale școlare și numere de telefon scrise în podul palmei. Sau e suficient să simt o adiere de Eternity Calvin Klein, ca să aterizez direct în Central Park, locul în care i-am descoperit pentru prima dată aroma.  Era o zi superbă, cu soare și fără strop de nor. Atmosfera era perfectă, viața mea era perfectă (aveam 23 de ani!cum putea fi altfel?)  și m-a străfulgerat un gând obraznic: aveam lumea la picioare. În acel moment, o doamnă superbă a trecut pe lângă mine, împrăștiind în jur o aromă senzuală, caldă, hipnotică, nostalgică, dar îndrăzneață. Am întrebat-o ce parfum folosește și mi-a răspuns cu zâmbetul cel mai fermecător din lume: CK Eternity, honey. De atunci, ori de câte ori vreau să mă simt optimistă, entuziastă, deasupra lumii… deschid sticluța de parfum american și-mi picur un strop de tinerețe după ureche.

Alteori poți găsi înțelesuri într-un parfum nou, ce-ți amintește de unul vechi. O prietenă de-a mea, psiholog, mi-a povestit cum niște pacienți de-ai ei și-au refăcut căsnicia cu ajutorul unui parfum. La ultima ședință de consiliere, când nimeni nu mai avea nici o speranță (și, probabil, nici poftă) de împăcare, Ea a venit cu un nou parfum. Era ceva floral și foarte dulce, dar Lui i-a amintit de prima lor întâlnire. Au retrăit emoția primului sărut, și-au redescoperit sentimentele, iar relația lor a renăscut cu aceeași prospețime și intensitate de la început. Și vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți…

 

Dar ca orice vrajă puternică, și cea a parfumului trebuie folosită cu măsură:  nu e bine să eliberezi duhul din sticlă decât a­tunci când vrei cu adevărat să marchezi un moment. Trebuie să alegi parfumul cu grijă (precum numerele la loterie) și apoi să-l păstrezi așa cum păstrezi o rochie de gala (deschizi uneori ușa dulapului și-i admiri țesătura, nerăbdătoare să apară acel moment fabulos pentru care merită să o îmbraci) sau o pereche de pantofi  Ferragammo (în cutia lor prețioasă, așezați cu grijă, unul lângă celălalt, într-o poziție yin-yang, înveliți în hârtie foșnitoare, până ce știi că a sosit tim­pul să treci pragul casei și să auzi sunetul plin de satisfacție al to­curilor nou-nouțe pe asfalt). Iată de ce în dulapul meu există o colecție întreagă de emoții lichide, o adevărată farmacie de arome, ce așteaptă cuminți, în cutiile lor luxoase, momentul în care să fie scoase la iveală.

Voi aveți asemenea parfumuri încărcate de amintiri? Haideți să ne destăinuim!

Foto 1: Marc Yankus

 

postari similare

2 thoughts on “Parfumul – memorie lichida

  1. Eu am…primul parfum primit de la sotul meu!…Flower by Kenzo!…Imi amintesc in amanunt momentul in care l-am primit, de la ora la zi , la perioada prin care treceam atunci!
    Iar mie FIECARE parfum pe care l-am avut mi-a lasat cate o amintire …si pentru ca imi plac atat de mult amintirile, eu nu folosesc niciodata un parfum de 2 ori..prefer cat mai multe amintiri!
    Te pup , Lioara…mi-e dor de tine!
    P.S. nu stiu de ce nu mi-au aparut pe e-mail ultimele tale 2 postari.

    1. Am avut oarece probleme de domeniul IT. Sper sa se fi rezolvat! De aceea am si intarziat cu postarile. Revin curand. Te pup si eu si multumesc pt comentariu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *