Copacul dorințelor

 

 

 

 

 

Când eram mică, bunica îmi spunea că atunci când am o dorință, cel mai bine și mai bine e să o încredințez unui copac. El va ști să o trimită acolo unde trebuie – către Dumnezeu, Univers, părinți sau propria mea voință – și totul se va rezolva ca prin minune. Așa se face că într-o vară, împovărat de toate dorințele copilăriei mele, cireșul din curtea noastră  în loc de fructe a rodit note de 10, Feți Frumosi și pantofi de lac. Mama și tata nu au fost prea încântați. Cât despre mine… după ce am ajuns premianta cu cei mai frumoși pantofi și buzunarele doldora de Feți Frumoși, mi s-a făcut poftă de cireșe…

Când am plecat de acasă – într-o lume mai mare cu mai puțini cireși – am început să îmi scriu dorințele pe hârtii: pe bilete (de teatru, de tramvai, de tren, de loterie), pe liste (de Anul Nou, de cumpărături, de vot, de așteptare), pe certificate (de garanție, de căsătorie, de divorț, de naștere). Dar am descoperit curând că hârtiile se pierd, se rup sau pur și simplu rămân goale de cuvinte.

Abia după ce mi-am julit bine genunchii și orgoliul, după ce mi-au dat firele albe și au început să-mi îmbătrânească amintirile, am învățat să-mi adăpostesc dorințele în mințile și sufletele celor dragi mie. Acolo știu sigur că nu se vor pierde și nu vor rodi vanități niciodată. Dacă se împlinesc sau nu a devenit mai puțin important. Am descoperit că e mai interesant, mai frumos și îndeajuns să trăim aventura căutarii lor împreună.

Tocmai de aceea, dragele mele dragi, în loc de flori, de acest 8 Martie, vreau să vă dăruiesc altceva:  am rugat câteva dintre cele mai frumoase și mai fascinante femei pe care le cunosc să scrie (pentru noi și pentru ele) câteva vorbe/gânduri/urări/dorințe/vise. Le voi sădi în lumea mea virtuală rând pe rând, pe tot parcursul zilei de azi (poate și mâine?), să le putem îngriji împreună, pe-ndelete. Cine știe, poate vor face muguri și au să rodească.

Cu dragoste,

Lioara

Iata mesajele dedicate voua:

 

Florica Bradu – Vedetă de muzică populară (și – spre fericirea mea – mama mea)

”Mama mea are aceeași frumusețe curată, senină, plină de duioșie, acceași feminitate pură, aceeași eleganță și aceeași emoție a picturilor lui Grigorescu. Numai că, vedeți voi, mama mea are ceva ce nici un pictor atins de dumnezeire nu ar fi putut născoci: are o inimă mare cât o lume, o energie de zori de zi,  o voce de înger și o putere de a iubi, nesfârșită ”cât luna și cerul și stelele la un loc”, spuneam într-un articol dedicate ei (aici). Nu schimb nimic!

De o vreme, de 8 Martie, gândurile și dorurile mele se împart între trecut (gândul la mama mea), prezent (fiicele mele) și viitor (nepoțelele mele). De la mama mea am învățat că cea mai mare onoare dată femeii este de a fi mamă, iar cea mai mare fericire este de-a fi iubită și respectată. Urez tuturor femeilor aceste daruri într-o continuă primăvară a vieții lor.

 

 

Raluca Bradu Mușat – Profesor universitar (USA), expert în literatură comparată (si – spre fericirea mea, din nou – sora mea)

Ar trebui să o cunoașteți pe Raluca mea! Are acel dar unic de a lumina lumea din jurul ei. Are acea putere uluitoare de a aduce soare în suflet. Raluca mea e blândă, caldă, senină, unică și fermecătoare, ca o rază de soare

La noi, în America, nu există sărbătoarea de 8 Martie, doar munți de zăpadă adunați de-a lungul unei ierni friguroase. Dar, de când a venit mama, mormanul din fața casei a început să se topească și fetița mea ciripește. Vă doresc și voăa multă primăvară, să topiți munții și să alungați gerul cu iubirea voastră.

 

Ilinca Goia – Actriță

După 25 de ani de când o descopăr și o tot descos, pot să bag mâna în foc că Ilinca mea este feminitatea întruchipată.

“A pure heart is the greatest weapon”

Calitatea masculină este aceea de a dărui, de a ști cum s-o facă în cele mai vitrege situații din viață. Căci ce sunt ei, bărbații, – le e scris în genă- decât “veșnici dăruitori” ? Calitatea unei femei este aceea de a ști să primească.

Cine (sau ce) ar fi ei, bărbații, înafara mirabilului receptacul care le este femeia ? Pe de cealaltă parte dumneaei Doamna, Domnita, Zâna, Regina (sau pur și simplu femeia) ce sau cine ar fi fără de ei, către care să se îndrepte, pe care să-i știe asculta, primi și celebra ?

Firește că aceste “roluri” se modifică, întrepătrund, interchangează : uneori unul din doi trebuie să fie capabil de mai mult decât celalalt.Ceea ce ne ține în viață și în cuplu este un subtil echilibru al delicateții. Al unei anumite echidistanțe, al gentileței ce înnobilează orice fel de dialog. Îl înaltă. Îl împrospătează.

Fii bună cu tine, altfel nu vei putea fi bună cu celălalt… Practică ascendența, respinge vanitatea. Să decizi în fiecare dimineață sa fii fericită și să devii un dar pentru tine și pentru ceilalți.

 

Mirela Retegan – Scriitor, Director de teatru; pentru copii e Tanti Prezentatoarea

Mirela e Zâna Bună din povești. Ce noroc ca ”magia” ei aduce fericire și oamenilor mari. (www.mirelaretegan.ro; www.zurli.ro )

Tuturor femeilor din lume ( mă includ) le doresc să nu le mai fie frică. Să nu se mai teamă că nu sunt suficient de bune mame, soții, iubite, partenere, colege, amante. Să nu se mai străduiască să-și trăiască viața ci să lase viața să le trăiască pe ele. Să folosească “Pentru ca TREBUIE” cât mai puțin și să-l înlocuiască încet încet cu “PENTRU CA VREAU.” Femei, vă doresc să nu vă temeți  să fiți femei.

 

Smaranda Vornicu – Realizator TV, blogger

Smaranda e ca o zi de duminică: prezența ei (pe ecran, pe blog sau pe scaunul de alături) îmi dă acel sentiment unic că pot să fac orice vreau, că timpul îmi e prieten și zodiile mă iubesc. În preajma Smarandei sunt acasă. (www.zanaeficientei.ro)

Acesta nu este un mesaj de 8 Martie.  Este un mesaj pentru 12 ianuarie și pentru 3 mai, pentru 25 iunie și pentru 7 decembrie.  Pentru toate acele zile anonime și lipsite de semnificații festive.  Pentru fiecare dintre zilele în care merităm să fim înțelese, iubite, încurajate.  Pentru acea clipă a serii în care ne scoatem pantofii cu toc și ne masăm gleznele obosite, încercând deja să ordonăm în minte haosul lui mâine. Pentru palma răcoroasă, așezată ușor pe o frunte febrilă.  Pentru capacitatea de a ne înghiți cuvintele, atunci când știm că buna rezolvare a unui conflict este mai mare și mai importantă decât convingerea că avem dreptate. Pentru lacrima plânsă în singuratate. Pentru zâmbetul pe care îl dăruim fără zgârcenie și fără calcul.  Pentru curajul de a ne teme pentru cei dragi și de a încerca să schimbăm lumea pentru ei. Pentru mame, surori și colege. Pentru cele mai bune prietene.

Acesta este un mesaj pe care vă invit să îl repetăm la prima privire în oglindă, dimineața devreme, de 8 Martie și în fiecare zi a vieților noastre. Un mesaj pentru noi: la mulți ani, să ne trăim!

 

Daniela Nane – Actriță

Prima dată când a întâlnit-o pe Daniela, Anastasia mea (avea trei ani atunci) i s-a urcat în brațe și nu a mai coborât. La finele serii, în drum spre casă, mi-a spus împăciuitoare: ”mami, să nu fii necăjită că te-am abandonat. Dar, știi, am simțit că acolo era energie bună.” (www.danielanane.ro; https://www.facebook.com/onoaptefurtunoasa?)

Fie ca înțelepciunea și bucuria să ne lumineze visele. O primăvară cu tandrețe!

 

Mara Coman – redactor sef Marie Claire Romania

Când am nevoie de puțină lumină în suflet, vorbesc cu Mara. Prezenta ei e ca o zi de primăvară.  (www.maracoman.ro)

Am trecut prin multe în ultimii ani, așa că îmi doresc să am sănătate, înțelepciune și răbdare. Pentru mine și pentru toate femeile.

 

Valentina Balasa Ario – Make-up artist, fotograf, designer

Primul cuvânt ce-mi vine în minte când mă gândesc la Valentina este ”poezie”. E delicată ca un gând, elegantă ca o notă muzicală bine atinsă, sensibilă ca o rază de lună. (https://www.facebook.com/pages/Valentina-Balasa-Ario-Photography)

Dorința mea e să schimb în bine destinele tuturor celor cu care vin în contact.

Clara Voda – Actriță (Australia)

Clara mea e fermecătoare, spontană, sinceră și delicată. Are un suflet de copil și o înțelepciune de profet. Văzută prin ochii ei,în preajma ei, viața e mereu frumoasă.

“Şi Eva n-a voit să-i spună nici lui Adam.
De-atunci femeia ascunde sub pleoape o taină
şi-şi miscă geana parca-ar zice
că ea ştie ceva,
ce noi nu ştim,
ce nimenea nu ştie,
nici Dumnezeu chiar.”(Eva- Lucian Blaga)

In taina asta a noastra, a Evei e și bine și rău. E o luptă pe care doar noi, femeile o putem înțelege, iar darul nostru este cel al puterii de a dărui. Să dăruiți fără limite și să nu așteptați nimic în schimb, fiice ale Evei. Poarta e deschisă, de noi depinde unde vrem să ajungem.

Stefana Samfira – Actriță

Ștefana e senină și frumoasă ca o icoană renascentinstă și la chip și la suflet.

O vorbă din bătrâni spune : ai grijă ce-ți dorești că ți se-ntâmplă. Să avem grijă de suflet, că de-acolo vin și gândurile. Să aveți o viață ca o primăvară frumoasă.

Noemi Revnic – Blogger

Dacă ar fi să dau un chip și un suflet ideii de prietenie, acela al ar fi al lui Noemi. (www.placerileluinoe.ro)

La multi ani de ziua noastra! Sa avem grija de noi si sa ne iubim mai mult. Putin egoism e ca putina sare in clatitele cu unt. Looove.

 

Notă: Cum sinceritatea e o condiție absolută a acestei experiențe, trebuie să mărturisesc că ideea nu-mi aparține în totalitate. Marie Claire si LOreal au lansat deja o campanie la nivel international prin care toate femeile ce viseaza și iubesc frumos sunt invitate pe Tweeter pe data de 8 Martie pentru a-și sădi visul. Puteți viziona clipul campaniei aici.

 

Foto: Dusan Marcovici – Wish Tree

 

postari similare

3 thoughts on “Copacul dorințelor

  1. Ma uit pe geam acum, dupa ce am citit aceasta minunata postare. Si vad cum un soare vesel intra prin jaluzelele mele galbene…si ma gandesc ca prima si cea mai mare binecuvatare pe care am primit-o de la Dumnezeu este aceea ca m-a facut femeie…mama, sotie. Si dupa aceea vine binecuvantarea de a vedea soarele, de a umbla mangaiata de soare, de a putea sa imi imbratisez barbatul si a -mi tine copilul in brate.
    II multumesc lui Dumnezeu pentru ca m-a facut copilul mamei mele, ca m-a facut mama unui copil minunat…Ii multumesc ca pot sa vorbesc cu florile fara sa fiu privita ciudat, ca pot sa plang cand vreau, ca pot sa dansez prin casa…pentru ca toate astea, si multe altele, le facem noi , femeile. Traim atat de multe…si atat de intens.
    Sunt femeie. Si sunt atat de recunoscatoare pentru asta!
    Te pup cu mult, mult drag Lioara…primavara ta sa fie plina de soarele pe care il am eu acum in ferestre!
    Florina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *