Acum o saptamâna au venit în vizita niste prieteni buni din Canada. Nu ne mai vazuseram de trei ani, asadar, bucuria revederii a fost mare. Atât de mare, încât nu ne-am îndurat sa mergem la culcare pâna la ora patru dimineata. A doua zi, pentru a ne trezi din amorteala, sotul prietenei mele (devenit vegetarian de la ultima noastra întâlnire) – împreuna cu al meu, desigur, ne-au pregatit cel mai grozav mic dejun pe care l-am gustat vreodata: un pahar mare cu suc de legume proaspat stors. si când spun “grozav”, ma refer la toate aspectele: gust, aport energetic (fara exces caloric!), continut nutritiv, dar mai ales la faptul ca “ne-a fost servit pe tava”.
Sucurile de fructe si legume sunt adevarate miracole pentru sanatate si frumusete: îmbunatatesc calitatea pielii, cresc nivelul de energie, stimuleaza digestia, sistemul imunitar si procesele de detoxifiere a organismului. Nu e de mirare ca Dr. Norman Walker, regele încoronat al sucurilor naturale (care s-a vindecat de cancer cu suc de morcovi), a trait pâna la 110 ani. Atentie, însa, pentru ca sucul sa-si pastreze toate vitaminele si enzimele, trebuie sa fie proaspat stors. (Sucurile din comert contin de obicei zahar si conservanti, iar enzimele sunt distruse în timpul procesului de ambalare. Nu te lasa pacalita de eticheta pe care scrie natural sau 100% suc de fructe). Pentru asta ai nevoie de un storcator bun, fructe si legume proaspete si de putina imaginatie în combinarea ingredientelor. Restul se rezolva în 5 minute.
Sucul ce a facut deliciul acelei dimineti si m-a trezit din amorteala mai ceva ca o cafea tare si un dus rece la un loc era facut din sase mere, patru tulpini de telina, sase morcovi si doua lamâi (sase portii).
Cunoscut în multe religii ca fructul oprit, marul este unul dintre cele mai sanatoase tentatii de pe planeta. Vorba englezilor “an apple a day keeps doctor away” (un mar pe zi tine medicul la distanta). Un fruct de dimensiune medie contine numai 80 de calorii, nu contine sodiu si nici grasimi. În schimb e bogat în fibre (ideale pentru persoanele ce sufera de disfunctii gastrointestinale) si polifenoli (antioxidanti cu proprietati anticancerigene, antiageing si cu efecte remarcabile în prevenirea îmbolnavirilor de Alzheimer).
Telina scade tensiunea arteriala, contine 8 compusi anticancerigeni, are un efect tonic si rehidratant (datorita continutului ridicat de minerale), scade nivelul colesterolului, regleaza temperatura corpului, este un excelent diuretic (datorita aportului de potasiu si sodiu), taie pofta de dulce sau de grasimi, iar mineralele alcaline din compozitia ei calmeaza si cel mai razvratit sistem nervos.
Cât despre morcovi, chiar si Matei al meu, la cei zece ani ai lui stie ca “sunt foarte sanatosi, deoarece contin vitamina A si beta caroten”, doi antioxidanti ce previn cancerul si îmbatrânirea si îmbunatatesc vederea.
Lamâia e o sursa incredibila de vitamina C (puternic antioxidant), cu un gust acrisor si o aroma placuta.
De fapt, întreaga combinatie este delicioasa. Au apreciat-o chiar si copiii mei. Dar ce spun? Le-a placut atât de mult, încât de o saptamâna încoace, hârâitul înfundat al storcatorului de fructe a devenit muzica diminetilor noastre
Musai să ne întâlnim. Şi să stăm şi noi până la 4 dimineaţa în poveşti.
te pup şi bun venit în blogosferă! 🙂
Multumesc pentru urare. Abia astept sa ne intalnim sa amestecam noaptea cu ziua spunand povesti, draga mea copila blonda. Promit sa te deg apoi cu un suc bun de legume.. . pe alese.