Dieta Dukan

 

 

 

 

 

Tocmai m-am întors de la o întâlnire cu prietenele mele, unde, pe lângă discuțiile obișnuite despre copii, pantofi și divorțuri mondene, s-a pomenit și o anume dietă Dukan. Spre rușinea mea, habar nu aveam despre ce este vorba. Bref, primul lucru pe care l-am făcut când am venit acasă a fost să studiez subiectul, pentru ca data viitoare când voi mai auzi  acest nume să nu mă mai fac că plouă. (În realitate chiar ploua cu găleata.)

Pentru cele care, asemeni mie habar nu au nici cu ce se manâncă această dietă, nici ce se mănâncă în această dietă, iată câteva informații: Dieta Dukan a fost publicată de un nutriţionist francez sub titlul foarte sugestiv „Je ne sais pas maigrir” (Nu ştiu să slăbesc) și este un regim pe bază de proteine, sărac în calorii, împărțit în 4 faze.  Mecanismul ei este destul de simplu: organismul este obligat să consume un alt combustibil decât glucoza (combustibilul obișnuit, preluat din pâine, cartofi, orez, paste, fructe și legume). Neavând aceste surse, organismul este forţat să apeleze la alte ”izvoare” de energie. Şi foloseşte grăsimile.  Datorită proteinelor în exces apare o senzație puternică de sațietate și o pierdere mare în kilograme, dar numai în primă fază ( datorită deshidratării) . V-a ajuns? Mie da!!!!

Nu știu ce modificări a adus medicul francez acestui regim pentru a-l boteza cu propriu-I nume (sau fanii au făcut asta? Nu cunosc subiectul și nici nu mă interesează!), dar din aceasta descriere simplă, îmi pare a fi vorba de nimic altceva decât de  Bating Diet o dietă celebră prin 1860: multă carne, fără carbohidrați, puține legume, porții mici și controlate, fără zaharuri. După opinia mea a fost una dintre cele mai respingătoare si nesănătoase diete din istorie. A revenit în atenție în zilele noastre datorită celebrului reality show britanic, The Diets That Time Forgot (a fost difuzat și la noi) în care istoricul Sir Roy Strong a testat trei diete din timpuri trecute pe un grup de nouă voluntari supraponderali.  E vorba de dieta Bating; dieta Chew Chew (din epoca eduardiana în care poți mânca orice vrei cu condiția să mesteci fiecare înghițitură de 32 de ori și să scuipi tot ce nu alunecă pe gât în timpul acestui proces) și dieta Lou-Lou  (din 1920, o dietă hipocalorică pe bază de fructe și legume).

Din păcate am pierdut ultimul episod, acela în care erau anuntate rezultatele evaluarii celor nouă voluntari, deci nu vă pot informa care dietă a funcționat  mai bine. Dar am o oarecare bănuială. (Cei interesați  pot achiziționa DVD-urile cu toate cele sase episoade de pe amazon.com). Ce pot să vă spun însă cu siguranță este că niciunul dintre ei nu a avut o viață ușoară. Nici una dintre acest diete nu poate fi ținută pe termen lung, deoarece au o mulțime de efecte adverse și nici una nu funcționează pe deplin dacă nu este dublată de un program zilnic de mișcare.

Prin urmare,  dieta Dukan/Bating/ spune-I-cum-vrei, asemeni tuturor dietelor restrictive, primește  din partea mea un mare NU. Singurul regim ce merită urmat  este acela care nu îți afectează sanatatea și starea de spirit, chiar dacă pierderea in kilograme se lasă așteptată  ceva mai mult. Decât să fiu slabă și bolnavă, prefer să plesnesc de sănătate!

 

Cinci motive pentru care Dieta Dukan nu va fi niciodată pe placul meu:

  1. Îți încarcă organismul de toxine.
  2. Lipsa carbohidraților și a vitaminei B12 te face să te simți fără chef și fără energie.
  3. Absența fibrelor din alimentație duce la constipație.
  4. Crește colesterolul (cel rău, evident).
  5. Excesul de proteine influențează mirosurile corporale. Cu alte cuvinte, urmând această dietă, oricine îți va remarca prezența…. după miros.

 

 

postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *