Cele 4 porunci (discutabile) ale lui Marc Jacobs în machiaj

Marc Jacobs este, a fost și va rămâne (sper!) unul dintre designerii mei preferați, indiferent că vorbim de  haine, genți, parfumuri sau machiaje. Admir liniile veșmintelor lui, personalitatea parfumurilor lui și calitatea incontestabilă a recentei sale colecții de machiaj. Tocmai de aceea am fost atât de contrariată când am citit cele câteva sfaturi de beauty ale domniei sale, pe femalefatal.com.

Iată ce spune Marc Jacobs:

1. Colorează-ți chipul. ”Întotdeauna mi-au plăcut culorile și am apreciat puterea lor de a transforma o persoană obișnuită în… altceva, într-o variantă mai bună, pe care vrea să o arate lumii. Lookul natural denotă lene.” spune Marc Jacobs.

Ce cred eu: Uau! Lookul natural nu denotă lene, domnule Jacobs, ci exact opusul ei. Ca să arăți bine fără machiaj trebuie să ai un ten impecabil, gene splendide, buze hidratate, sprâncene perfect desenate, ceea ce presupune un efort zilnic de îngrijire și nesfârșită încredere în tine.

În altă ordine de idei, este evident că fiecare dintre noi vrem să fim văzuți într-o lumină ideală, iar dacă machiajul poate să ne ajute în privința asta, foarte bine. Am văzut însă o mulțime de doamne, domnișoare și cucoane, ce folosesc machiajul fără limite.  Uneori devin de nerecunoscut. (Un prieten al soțului meu povestea că s-a despărțit de cea pe care o credea ”femeia visurilor sale” după prima noapte petrecută împreună, pentru că femeia superbă de la începutul serii nu semăna deloc cu varianta de dimineață, lipsită de machiaj. Chiar vă doriți așa ceva?) Alteori se urâțesc, în încercarea de a fi cât mai chic și cât mai glam.

Prietena mea, Mara Coman, redactor șef Marie Claire, a postat pe blogul ei un articol excelent pe această temă. Vă invit să îl citiți aici

2. Iubește-ți imperfecțiunile. ”Perfecțiunea e plictisitoare”, spune Jacobs.” Ironia e că tocmai acele lucruri care nu ne plac, pe care încercăm să le schimbăm, acele lucruri ne fac cu adevărat interesante și speciale. Dacă ai pistrui, de exemplu, estompează-i cu pudră, dar lasă-i să se vadă.”

Ce cred eu: Sunt de acord că perfecțiunea e plictisitoare. Am spus-o de sute de ori.  Pistruii, însă, nu mai intră de mult în categoria imperfecțiuni. Așa cum nici paloarea tenului, sprâncenele groase sau nasul lung nu mai sunt de mult considerate defecte. Există, însă și imperfecțiuni accidentale, ce nu ne definesc: cearcănele sau pungile de sub ochi, coșurile, buzele crăpate, petele pigmentare… Acestea trebuie rezolvate. (Cum? Vă spun într-un post viitor.)

3. Mergi la gym cu machiaj pe față. ”Dacă îți place să folosești machiaj, poartă-l și la sală. Pentru că atunci când te simți bine, te antrenezi mai bine. ”

Ce cred eu: Serios?!!!! Nu știu la ce fel de machiaj se referă domnul Jacobs, dar nu cred că un machiaj elaborat (cu fond de ten, pudră și tot tacâmul) poate face cu brio unui antrenament viguros (care te face să transpiri din toți porii, să te ștergi de zeci de ori cu prosopul pe față și-ți aduce tot sângele în obraji). S-ar putea ca la sfârșitul lui să arăți exact opusul a ceea ce-ți dorești. Și nici nu cred că ai ce căuta la un antrenament yoga cu ochii acoperiți de fard. Sunt de acord cu puțin blush, mascara pe gene, balsam colorat pe buze și, dacă simți nevoia, un contur ușor al ochilor, făcut cu creionul sau fardul de pleoape, dar asta e tot. E drept, accept o excepție: există o specie aparte de domnișoare ce populează sălile de sport în căutarea unei perechi. Ei bine, ele au dreptul să facă ce vor, pentru că, în cazul lor, funcționează legea selecției naturale: mănânci sau ești mâncat!

4. Accentuează-ți ochii. ”Când vorbesc cu oamenii, obișnuiesc să îi privesc drept în ochi”, spune Marc Jacobs. De aceea el propune ca întotdeauna, indiferent de stilul ales, să-ți accentuezi ochii cu machiaj. ”Un machiaj de calitate (de exemplu un liner bun) îți va lumina și accentua ochii, indifferent dacă  îl aplici pe linia superioară a genelor sau pe cea inferioară. Dar nu exagera. Nu uita că ochii sunt oglinda sufletului.”

Ce cred eu: Subscriu în totalitate. Niciodată nu m-am dat în vânt după rujuri, nici măcar în sezoanele în care erau foarte în vogă. Și-apoi, sutele de studii făcute de cercetători (inclusiv faimoșii britanici) au arătat că bărbații urăsc rujul și că sunt atrași în primul și în primul rând de ochii unei femei și apoi de celelalte … accesorii. În sfârșit suntem de acord, domnule Jacobs!

După ce m-am recules din supărare și am înțeles că, la urma urmei, omul ăsta are o afacere de promovat și multe machiaje de vândut (ce altceva putea să spună?) am revenit la sentimente mai bune. În fond,  machiajele lui sunt realmente minunate, cu o textură delicată, culori îndrăznețe și feminine, au calități cosmetice remarcabile (de hidratare și antiageing) și e o plăcere să le folosești. Dar cu măsură. Eu însă, care nu am (încă) nimic de vândut, pot s-o spun pe a dreaptă: în machiaj, în modă și în bugetul familie, less is more (mai puțin, înseamnă mai bine).

Dacă nu știți încă ce machiaj să alegeți pentru Crăciun sau Anul nou, vă sugerez lookul  propus de Jacobs. E puternic, dar la ocazii speciale, merge! Iată clipul demonstrativ aici.

Surse: femalefatal.com și marcjacobs.com

 

postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *