Vă amintiți anii 90? Eu nu prea. Prinsă într-o căsnicie- labirint (cu Minotaur și fără nicio Ariadnă) și o afacere care, deși prosperă, îmi strivea sufletul ca o piatră de moară, mi-am pierdut anii 90 în uitare, bolnavă de Alzheimer autoimpus. La fiecare cădere de soare trudeam să-mi șterg din creier urmele zilei ce a fost. Frecam nervos și cu râvnă, cu buretele de sârmă (că pe atunci nu existau nici Cif, nici Vanish și nici atâția psihologi), așa cum freci laptele ars în oala primită de la mama: îți curge sânge din degete, te dor unghiile și-ți ard umerii, dar dacă tabla lucește a meritat. Ești fără pată – în ochii tăi și ai familiei și-ai tuturor celor ce vor intra în bucătăria ta să-ți admire oalele. Iar eu chiar eram de admirat: în memoria mea îți puteai aranja freza. Sigur, de te apropiai și-aveai vedere bună sau interes, îți săreau la beregată milioanele de zgârieturi și tăieturi, rămase după atâta curățenie râvnită. Era periculos. Și-atunci le-am pus măști de carnaval. Așa se face că, pentru mine, anii 90 sunt o Veneție urlând într-o inconștientă, absurdă, egală sărbătoare, prin care mă plimb străină, privind din când în când spectacolul unor amintiri anapoda.
De exemplu: într-o vară a venit soră-mea din State cu un braț de reviste. În una din ele (nu-mi amintesc numele, dar știu că avea titlul scris cu roșu și o domnișoară cu trup atletic și costum de baie alb, minuscul, pe copertă), la pagina 10, rubrica interviu, un celebru actor de la Hollywood (al cărui nume îmi scapă și ăsta, să-mi fie cu iertare) declara că în fiecare zi ia un pumn de suplimente nutritive ca să-și păstreze sănătatea și tinerețea. Eu am scris un pumn, el enumera vreo 40. Mi s-a părut absurd atunci, dar uite că amintirea asta mi-a rămas (Poate pentru că atunci, la 20 de ani, mi-era mai teamă de bătrânețe decât îmi e acum, la 40. Ori poate pentru că mă gândeam că odată și-odată, când voi ieși din labirint, îmi voi lua revanșa pentru pierderea asta de timp și de viață și- mi doream să fiu pregătită.) și, mai mult, mi-a făcut bine. Din acel moment am început să am grijă de mine. Am învățat să fiu atentă ce mănânc și cum mănânc (într-o vreme când nu se punea prea mare pret pe asta), să îmi ascult corpul, să fac mult sport… a fost un lucru bun.
Da, mai am amintiri aiurea din labirint, dar cu permisiunea voastră astazi mă voi opri asupra acesteia și atât. Celelalte nu vă sunt de vreun folos. Poate doar pentru a ne minuna ce mecanisme surprinzătoare născocește mintea noastră ca să ne scoată teferi la liman. Dar asta ar face subiectul unui alt articol, așa că… revin la actorul cu pricina și suplimentele nutritive.
Deci, după ce am citit articolul cu pumnul de pastile care se potrivea ca nuca in perete cu nefericirea mea, am început să studiez antioxidanții si mineralele benefice pielii, cele care stimuleaza producerea de colagen si cele care imbunatatesc regenerarea celulara, dupa principiul tara arde si baba se piaptana. Le-am testat si am pus o multime de intrebari. Apoi cand am devenit beauty editor și am avut acces la informații mult mai avizate, am cizelat lista substanțelor pe care le vreau sau nu le vreau în corpul meu, am invatat sa ma opresc cand e prea mult, sa fac pauza din cand in cand și sa construiesc un ritual de frumusețe din interior în funcție de an, de timp, de anotimp. Evident ca în mod ideal toate substanțele care ne hranesc tineretea ar trebui luate din alimente. Dar cum niciunul dintre oamenii pe care ii cunosc nu se poate lăuda cu o nutriție perfectă, consider ca suplimentele nutritive, luate cu măsură într-un regim bine echilibrat, sunt de mare ajutor. Mie mi-au castigat timp, atunci cand ma straduiam sa-l pierd. La finele articolului gasiti lista de nutrienti testati de mine de-a lungul timpului, recomandați de Dr. Murad in cartea sa Wrinkle Free Forever.
Dincolo de partea practica a acestui articol (lista suplimentelor de frumusețe pe care am promis ca o veti gasi pe blogul meu), am scris aceasta poveste pentru ca… nu stiu… vad atatia oameni pierduti in jurul meu… si-mi amintesc de mine. Mi-a luat aproape zece ani sa scap din labirint. Poate pentru ca ma straduiam atat de mult sa-mi curat memoria, incat stergeam si urmele trecerii. Sau poate pentru ca zgomotul carnavalului din mintea mea acoperea chemarea vietii de afara. Important e ca intr-o dimineata m-am simtit suficient de puternica (or fi avut si suplimentele alea vreun rost) sa ma catar pe ziduri și sa zbor. Ce vreau sa retineti din asta? Ca uneori lucrurile superficiale declanșează schimbări esențiale, că sunt mai veseli cei ce învață să uite decât cei ce se străduiesc să ierte, dar dacă izbutești să ierți ești fericit: ti-ai recuperat amintirile; că e in regulă să te abați de la drumul drept, chiar cu riscul de a o lua pe câmpii, fiindcă uneori e nevoie să te pierzi ca să te regăsești; că atunci cand nu mai vezi cerul de ziduri, e timpul să inveti sa zbori.
Cu dragoste,
Lista suplimentelor nutritive folosite de mine.
Pentru fermitatea pielii
– Vitamina A – 4000IU
– Vitamina B6 – 20 mg
– Viamina C – 400 mg
– Vitamina E – 100IU
– Vitamina D 160 mg
– Glucosamin Sulfat – 1200 mg
– Zinc – 6 mg
– Seleniu – 80 mcg
– Lecitina – 25 mg.
– Omega 3-6-9
– Coenzima Q10 – 10 mg
– L-Arginina – 300 mg
De asemenea puteti folosi in alimentație turmeric, ulei din samburi de strugure, ulei de masline, ulei de canepa, seminte de canepă, suc de sfecla rosie (sau sfecla rosie ca atare), laptisor de matca, polen, ghimbir, scortisoara si cuișoare.
Nota: nu e necesar sa le luati toate odată. Puteti incepe cu o parte din ele (important e sa aveti vitamine /minerale și acizi grasi esentiali) dupa 4 saptamani faceti o pauza, iar in aceasta pauza completati alimentatia cu o alta serie de vitamine, nefolosite pana atunci. Sau puteti folosi un supliment complex de vitamine si multiminerale la care sa adaugati doar nutrientii lipsa.
Pentru acnee (combinatia e testata de Matei, fiul meu), ten incarcat, exces de sebuum
Vitamina A – 4000 IU
Vitamnina E – 400 IU
Vitamina C – 300 mg
Acid folic – 400 mcg
Zinc – 15 mg
Glucozamina – 65 mg
Seleniu – 200 mcg
Lecitina – 75 mg
Coenzima q10 – 800 mcg
Magneziu – 200 mg
Folositi in alimentatie: ulei de masline, sfecla rosie, turmeric, polen, aloe vera, rodie, esenta de propolis.
Nota: Vă sfătuiesc sa începeți cu o combinație de zinc-acid folic-seleniu- vitamina E. Acidul folic se poate folosi pe termen lung, fara pauza, deoarece surplusul se elimina in totalitate. Efectele de curatare a pielii incep sa se timid dupa aproximativ o saptamana, devin evidente si incurajatoare dupa o luna. Din pacate, tratarea acneei cere rabdare și calm. Dar functioneaza.
Pentru protectie împotriva stresului oxidativ si efect antiageing
Vitamina A – 2500IU
Beta Caroten- 1500IU
Vitamina C – 800 mg
Vitamina E – 280IU
Zinc – 24 mg,
Glucozamina – 65 mg
Lecitina – 25 mg
Seleniu – 80 mcg
Complex Omega 3-6-9
In alimentatie folositi turmeric, polen, galbenus de ou, extract de echinaceea, gingko biloba, ghimbir, ulei de chimen negru, laptisor de matca.
Important: Așa cum am mentionat si in articol, substantele si cantitatile recomandate sunt preluatesi selectate din cartea Dr Howard Murad – Wrinkle Free Forever,pg 205- 214 . Dacă suferiti de afectiuni cronice, cereti opinia medicului curant inainte de a lua un supliment nutritiv. Suplimentele nutritive nu inlocuiesc un regim alimentar echilibrat și un stil de viata sanatos. Consumate in exces si la intamplare pot avea efecte secundare nedorite.
Foto: Lost by Amalia Iuliana Chitulescu (www.fineartamerica.com)
Important articol! As vrea să introduc în tabieturile mele toate aceste sfaturi, începând de la curățenia în suflet și până la tratamentele propuse . Mulțumesc că ne împărtășiți aceste experiente. Dintr-o livada întreaga, poate un fruct se lipește și de noi.
Buna Lioara,
Aceste vitamine sub ce denumire de produs le ai gasit si unde? Putem vorbi mai multe in privat ?
Multumesc
Tocmai ti-am raspuns in privat. 🙂
Parca ieri, a trecut un veac de atunci…Azi, pe blogul meu, revad anii 90 cu nostalgie. Ma intreb ce lectii ne-au lasat acele vremuri… Ce ti-au adus anii aceia tie?