Există o vorbă (cultură de împrumut, desigur) care spune “când viaţa îţi dă lămâi, trebuie să faci limonadă” (dacă ar fi aparţinut culturii autohtone, această zicală a fi sunat cu totul altfel: “când viaţa îţi dă lămâi, aruncă-le în curtea vecinului, să moară şi capra lui”). Cum în ultima vreme viaţa noastră s-a umplut de lamâi (salariile au scăzut, preţurile au crescut, se anunţă un nou val de criză de peste ocean şi călduri insuportabile peste vară ) iar în supermaket minunatele citrice zac pe galantare, mai ieftine decât merele, am decis să gândesc pozitiv şi să mă specializez în făcut limonadă (la propriu).
Evident ideea mea nu este întru nimic inovatoare. Primul om devenit celebru datorită pasiunii sale pentru lămâi a fost Stanley Buroughs, care, în 1941, a inventat dieta Master Cleanse (sau Lemon Aid Diet), una dintre cele mai controvesate (dar eficiente) metode de a scăpa de kilogramele în plus şi de a-ţi purifica organismul. Timp de 10 zile nu trebuie să mănânci sau să bei nimic altceva decât o limonadă făcută din suc de lămâie, sirop de arţar, ardei iuţi (cayenne) şi apă. Deşi supravieţuirea în aceste condiţii pare imposibilă, adepţii dietei spun că elixirul de mai sus asigură aportul ideal de minerale, aminoacizi, glucide şi vitamine, şi că organismul nu resimte nici o fustrare pe plan energetic.
Dar, mult înainte de Burroughs, în antichitate, egiptenii foloseau sucul de lămâie pentru a-şi poteja trupul de otrăvuri (ulterior, în epoca modernă, a fost dovedită ştiinţific eficienţa acestui remediu). Bref, se cunosc de secole propietăţile sucului de lămâie (detoxifiante, tonice, antibacteriene, antivirale, hepatoprotectoare, de stimulare a imunităţii, de întărie a sistemului nervos, a sistemului respirator şi a celui digestiv), datorate conţinutului ridicat de acid citric, calciu, magneziu, vitamina C, bioflavonoide şi pectina.
Iată câteva remedii simple, dar foarte eficiente, încercate pe propria piele. După numai trei zile în care limonada a fost felul principal al zilei, tenul mi-a fost mult mai strălucitor, şi mai curat, am scăpat de durerile de cap şi mi-au dispărut cearcănele de sub ochi.
Limonadă cu miere
(ideală pentru curăţarea tenului, tratarea acneei, scăderea nivelului de colesterol și stimularea arderilor celulare – recomandat în curele de slăbire şi de detoxifiere). Într-un pahar mare cu apă dizolvă zeama stoarsă de la o lămâie şi două linguriţe de miere (sau zahăr brun). Se bea dimineaţa, pe stomacul gol.
Limonadă cu scorţişoară
(pentru stimularea sistemului imunitar sau reglarea tensiunii arteriale; are efect afrodisiac şi accelerează metabolismul bazal. Pentru a scăpa de de răceală sau febră, îţi recomand să prepari limonada cu apă fierbinte, în loc de apă minerală, şi să o bei cu înghiţituri mici, din 2 în 2 ore.) Într-un pahar cu apă, adaugă sucul stors dintr-o lămâie, o linguriţă de miere şi un vârf de cuţit de scoţişoară măcinată. Studiile recente au demonstrat că, pe lângă numărul uriaş de antioxidanţi, scorţişoara conţine o mulţime de fenoli, substanţe ce stimulează regenerarea celulară şi metabolismul şi reglează valorile glicemice. Nu degeaba a fost listată între primele zece ingrediente dătătoare de sănătate.
Limonadă cu ghimbir
(Un remediu excelent împotriva oboselii, deshidratării, cu efect antiseptic si antiviral, stimulează activitatea cerebrală și crește capacitatea de concentrare). În limonada cu miere (sau zahăr brun) adaugi o linguriţă de ghimbir proaspăt macinat. Vei obţine o băutură energizantă, ce înlocuieşte perfect cafeaua de dimineaţa sau snackul de ciocolată de la ora 5 pm.
Limonadă neîndulcită
(În ciuda gustului acru, este un remediu excelent împotriva excesului de acid din organism, recomandat în tratarea reumatismului, a durerilor articulare şi musculare, stimularea digestiei). Dizolvă zeama stoarsă din două lămâi într-un pahar mare cu apă neacidulată. Bea acest lichid de trei ori pe zi.
Limonada Master Cleanse
(elimină toxinele şi congestiile din organism; curăţă rinichii şi sistemul digestiv; calmează contracturile musculare şi articulare; reduce tensiunea arterială şi nervoasă; redă strălucirea şi elasticitatea pielii; vindecă dependenţa de dulciuri, cafea, alcool, ţigări, cola sau droguri uşoare). Într-un pahar cu apă de izvor amestecă zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie, 2 linguri de sirop de arţar şi un vârf (1/10) de linguriţă de pudră de ardei iute cayenne. Se bea câte un pahar de limonadă de 8-10 ori pe zi, ori de câte ori apare senzaţia de foame.
Atenţie!
*Dacă suferi de hiperaciditate gastrică, dureri de rinichi sau alte afecţiuni urinare sau dacă ai alergie la citrice, te rog să îţi consulţi medical înainte de a încerca oricare dintre aceste reţete.
*Pentru a-ţi proteja smalţul dinţilor, după ce ai băut limonadă, aşteaptă cel puţin o jumătate de oră înainte de a te spăla pe dinţi.
*Pentru copiii sub zece ani limonada trebuie diluată suplimentar.
* Dacă simptomele de boală sunt severe, consultă imediat medicul.
Foto: Lemonade by Yayoi Kusama
Lioara, voi incerca toate cele de mai sus 🙂
ma bucur. Incearca-le cu incredere. Sper sa iti fie de folos, asa cum mi-au fot mie. Astept cu drag parerile tale.