7 motive pentru a citi, așa cum nu ți-au fost explicate niciodată

 

 

 

 

 

 

Astăzi este Ziua Internațională a Cărții, o zi dragă mie, pe care vreau să o sărbătoresc împreună cu dumneavoastră, aici pe blogul meu. Iar dacă vă imaginați că frumusețea și cărțile nu au nici o legătură (că doar vedem zilnic o groază de frumuseți autohtone ce-au pus mâna pe o carte numai ca să ajungă la geanta Chanel, aflată pe un raft, prea sus), vă rog, vă rog să vă reconsiderați opinia. Iată 7 motive (strict legate de frumusețe și wellbeing) pentru care merită să citiți o carte

  1. Cartea te scapă de stress (care, dupa cum bine stie orice femeie, este una dintre cauzele principale ale imbatranirii premature). Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sussex, în 2009, arată că dacă citim câteva fragmente de carte, timp de șase minute, media de stres se reduce cu mai mult de două treimi. Este mai profitabil sa citim decât să ascultăm muzică, să mergem la o plimbare sau la o ședință spa.
  2. Cititul previne îmbătrânirea creierului și riscul de a face Alzheimer. Cercetătorii au scanat creierele a mai multor adulți de peste 60 ani și au descoperit că acei subiecți  care au făcut exerciții zilnice de stimulare a minții (lectură, șah sau au scris zilnic) au un risc scăzut de a se îmbolnăvi de maladii mentale
  3. Cititul îmbunătățește vocabularul și astfel se previne apariția ridurilor. Explicație: ridurile profunde, de expresie, se formează prin contractarea mușchilor mimicii.
  4. Cum nu vei mai fi luat/luată prin surprindere/contrariată/debusolată de cuvintele noi și sofisticate introduse în conversație de cine știe ce interlocutor interesant, riscul de a face riduri scade simțitor. Efectul lecturii este deci similar Botoxului.
  5. Cărțile stimulează producerea de endorfine (asemeni sportului, masajului, dansului),niste neurotransmițători care, așa cum s-a demonstrat de mai bine de 15 ani, dau strălucire tenului.
  6. Cartea te învață să iubești (pe alții și pe tine însăți/însuți). Trăind diferite întâmplări,stări, sentimente, alături de eroii poveștii, se antrenează capacitatea de a empatiza, ceea ce determină o mai mare deschidere afectivă. Ori cum s-a dovedit că oamenii care iubesc sunt mai fericiți, iar oamenii fericiți sunt mai sănătoși, arată mai tineri și au o speranță de viață mai mare…. Voila!
  7. Cărțile cultivă bunul gust și creativitatea (prin îmbogățirea experiențelor culturale), pe care  le poți apoi folosi în make-up, coafură, manichiură și parfumerie. (Nu cred că e nevoie de prea multe explicații la acest capitol. E evident, nu?)
  8. Cititul te ajută să arzi calorii. Potrivit Healthy Eating Guide, un bărbat  de 75 kg consumă 112 calorii într-o oră de lectură, în timp ce o femeie de 58 kg consumă 96 calorii.

Mai există o mulțime de alte motive (da. Legate de beauty și sănătate) pentru care merită să citești. Dar nu vreau să vă răpesc timpul citind articolul meu. Mai bine puneți mâna pe ceva mai elevat. Iar pentru a vă deschide pofta de lectură, mai am o propunere: mergeți pe Lipscani! Nu glumesc.  Astăzi, trecătorii care se vor plimba pe Lipscani vor avea ocazia să vadă ceva unic în România, o alee plină cu peste 3.000 de cărţi, ce vor fi luminate cu ajutorul unor lanterne speciale după apusul soarelui. Toate aceste cărţi oferite de editura Litera expuse pe strada Lipscani, în Centrul Istoric, vor fi dăruite tuturor trecătorilor. Aceştia se vor putea plimba printre cărţi printr-un culoar special amenajat, le vor putea răsfoi şi, bineînteles, vor putea pleca acasă cu o carte la alegere (gratis).

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor se sărbătoreşte anual pe 23 aprilie şi este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor. Data de 23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale, W. Shakespeare şi Miguel de Cervantes, precum şi a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly şi poetul englez Rupert Brooke (1915)

 

postari similare

2 thoughts on “7 motive pentru a citi, așa cum nu ți-au fost explicate niciodată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *