Cel mai greu organism viu din lume este o pădure de plopi din Utah (Fish Lake). Multă vreme s-a crezut că acești copaci, în jur de 47.000 la număr, trăiesc independent. Apoi s-a descoperit că – surprinzător – împart toți aceeași rădăcină. Toată puzderia de copăcei tremurători formează de fapt un singur organism, bătrân (de peste 80.000 de ani) și greoi (6600 tone) care se luptă să supraviețuiască și să renască. “Padurea” se numeste Pando (“mă răspândesc”) .
Așa suntem si noi, oamenii. Suntem interconectati. Am văzut-o cu prisosință în ultimele zile. Părem singuri pentru că vuim în tonuri diferite ori de câte ori ne deranjează vântul sau ploaia sau focul sau viața. Dacă am tăcea o clipă, doar cât să ne armonizăm frunzele, cu vuietul nostru-am scrie-o simfonie.
Nota 1: Definitia organismului viu este ” grup de celule identice genetic, care pot comunica si au un scop comun.”
Nota 2: Printr-o bizară întâmplare, cel mai mare organism viu este o ciupercă, extinsă pe o suprafață de 9,6 km pătrati, descoperită de niște cercetători disperați că acest organism extins și neprietenos a distrus o întreagă pădure în Oregon.