O istorie trista, scrisa in roz

 

 

 

 

“Nu exista an in care sa nu citesc in ziare sau pe net ca o anumita celebritate a fost diagnosticata cu cancer mamar, iar reactia mea este invariabil aceeasi: trei zile sunt in stare de soc si panica, iar urmatoarele trei le petrec pe net, cautand informatii, solutii, studii. In a saptea zi, epuizata, sun un medic, pe care il terorizez cu intrebari fara numar, imi fac toate testele posibile (bravo mie!) si abia cand primesc rezultatele (pana acum bune, slava Domnului!), reusesc sa ma linistesc. Asa s-a intamplat in cazul lui Kylie, asa am reactionat cand am vazut interviul Christinei Applegate despre cum a supravietuit cancerului de san… Dumnezeule, sunt prea tinere pentru aceasta boala si sunt mult, mult prea… faimoase. Undeva in naivitatea mea imi imaginez ca o vedeta care are atat de multa grija de ea (incomparabil mai multa decat o femeie obisnuita, ca mine) ar putea sa previna asemenea necazuri.”

Așa începeam cu câțiva ani în urmă un articol pentru revista The One, al cărui beauty editor eram la acea vreme. Se pare că istoria se repetă an de an, fir-ar să fie , și nimeni nu e în stare să îi pună capăt odată pentru totdeauna. Dacă anul trecut Giuliana Rancic anunța pe E! Entertainment că suferă de cancer mamar, ieri dimineață, Angelina Jolie a făcut un anunț bombă: pentru a evita tragedia unei îmbolnăviri de cancer mamar (a cărei probabilitate, stabilită în urma testelor genetice,  era de 87% în cazul ei), a decis să se supună unei mastectomii duble preventive.

Vă mărturisesc că mi-e foarte greu să scriu despre acest subiect. Am două prietene apropiate care se luptă cu acest blestemat de cancer (și sper cu toată ființa mea să îl învingă) și de curând am aflat că  una dintre colegele mele de generală a plecat dintre noi, alungată de aceeași teribilă boală. În plus, statisticile arată că una din opt femei  se va îmbolnăvi de cancer mamar cândva, pe parcursul vieții… deci sabia atârnă amenințător deasupra fiecăreia dintre noi…

Mi-e biroul doldora de informații legate de acest subiect, pe care, promit, vi le voi face cunoscute. Pentru moment, însă, permiteți-mi să vă sugerez două linkuri către două articole scrise de mine, unul pentru ELLE și altul pentru The One.

Primul, Viata intr-o sala de asteptare, vorbește tocmai despre aceste operații de mastectomie preventivă, despre spaima cumplită pe care trebuie să o simtă o femeie pentru a recurge la așa ceva, despre eficiența sau ineficiența lor.

Al doilea ,Viata e roz?, vorbește despre factorii de risc ce cresc probabilitatea de îmbolnăvire și cum îi poți controla.

Pentru cele care nu știu (încă) să iși facă autoexaminarea sanilor (habar nu aveți câte vieți a salvat această tehnică de autoexaminare!)  am atașat  o fișă explicativă mai jos (sursa: Fundatia Renasterea – www.fundatiarenasterea.ro) .

 

Autoexaminarea sanilor

Incepe prin a-ti privi sanii in oglinda tinand amandoua mainile pe solduri. Apoi tinand amandoua mainile ridicate. Trebuie sa urmaresti orice fel de schimbare aparuta in forma sau dimensiunea sanilor, daca un san este neobisnuit de lasat fata de celalalt, daca este neobisnuit de mare fata de celalalt, o excrescenta pe san, schimbari aparute in aspectul pieli de pe san – incretitura, gropita, roseata, aspect de “coaja de portocala”, retractia (“infundarea”) mamelonului.
Pentru palpare foloseste varfurile degetelor, tinand degetele intinse. Nu trebuie sa apesi prea tare dar presiunea trebuie sa fie totusi suficient de puternica pentru a simti si zonele profunde. Pentru a fi sigura ca nu iti va scapa ceva neobservat miscarile trebuie sa fie cat mai diverse : in cercuri concentrice (a), radiale (b) si de sus in jos (c). Repeta miscarile si pentru celalalt san. Ai grija, la palpare nu vei intalni aceeasi constitutie la ambii sani, nu te astepta sa-i gasesti “gemeni”. Pentru a usura alunecarea degetelor pe pielea sanului poti folosi o crema obisnuita pentru piele.
Apoi examineaza-ti sanii si culcata. Intinde-te si aseaza-ti o perna sub umar, apoi aseaza-ti bratul sub cap. Cu cealalta mana incepe sa iti palpezi sanul folosind aceleasi miscari.
Tinand mana intinsa palpeaza zona laterala a sanului si apoi zona axilei (subrat). Aici trebuie sa observi orice fel de umflatura neobisnuita a subratului, orice fel de inflamare sau marire a ganglionilor limfatici.
Controleaza si mamelonul (sfarcul sanului). Aici trebuie sa fii atenta la aparitia unor exeme sau iritatii ale mamelonului, daca este tumefiat (umflat), daca a inceput sa creasca in alta directie decat cea de pana atunci, daca a fost normal si acum incepe sa devina retractat (retras, ingropat in san), daca apare o incretitura a mamelonului, daca apare o schimbare a texturii sau culorii mamelonului sau areolei mamare (zona roz sau bruna aflata in jurul sfarcului), daca exista scurgeri sau sangerari din mamelon (este bine sa tii seama si daca observi scurgeri din san pe sutien sau pe camasa de noapte). Nu este recomandat sa incerci sa “mulgi” sau sa storci mamelonul.
De asemenea poti sa iti examinezi sanii si cand faci dus. Sanii sunt relaxati iar pielea alunecoasa de la sapun sau sampon te va ajuta foarte mult sa obsevi sanul si de aici si eventualele modificari aparute in constitutia lui.

Să fiți sănătoase, fericite și să vă bucurați de fiecare clipă, până la adânci bătrâneți!

 

 

 

postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *