Cu mulți mulți ani în urmă, printre beauty editorii din toată lumea (în Romania eram vreo zece la vremea aceea, mult prea puțini pentru a lansa o modă) era în mare vogă o întrebare ce acum îmi pare complet tembelă, dar pe care, atunci, am repetat-o cu aplomb de nenumărate ori: ” dacă ai naufragia pe o insulă pustie, ce produs cosmetic ai lua cu tine? ” (Vă rog, râdeți cât poftiți, dar abțineți-vă să faceți comentarii!)
Iar dacă asta vi se pare aiurea, vă asigur că răspunsurile primite au fost de multe ori mult mai stupide și mai rupte de realitate chiar decât întrebarea însăși. Nici nu vă puteți imagina ce și-ar lua vedetele/femeile în naufragiu pe o insulă pustie: mascara, ruj, eyeliner, gene false, uscător de păr, aparat de epilat, lac de unghii, push-ups….!!!???? Pentru ce?! Pentru cine?! Vanitate , numele tău este femeie!
Trecând dincolo de absurdul întrebării și de probabilitatea minimă de a-ți putea ”pregăti” vreodată naufragiul, știți ce produs cosmetic aș lua eu cu mine pe o insulă pustie ? Un spray cu apă termală, Avene sau Ivatherm. L-aș putea folosi pentru a-mi calma arsurile solare, alergiile, pentru a-mi obloji rănile, tăieturile, bătăturile, juliturile, edemele sau cine mai știe ce dezastre apărute pe piele, m-ar răcori, m-ar rehidrata, și chiar l-as putea bea la nevoie. Mi-ar salva viața și fața….
Apa termala de Avene
Este cunoscuă de peste 200 ani pentru proprietățile ei calmante și anti-iritante. Proprietățile ei curative uluitoare au fost descoperite cu totul întâmplător, în anul 1736: calul Marchizului de Rocozel (care suferea de o respingătoare boală de piele – calul, nu marchizul) a căzut într-unul din izvoarele de apă termală și, ca urmare a acestei băi accidentale, după câteva zile, s-a vindecat complet (precum calul lui Făt Frumos, cel hrănit cu jăratec – calul, nu eroul). Cucerit de miracolul produs și complet convins de calitățile evidente ale apei Avene, în 1743, Marchizul de Rocozel, a amenajat izvoarele de apă termală pentru a fi folosite în tratarea dermatitei atopice, a psoriazisului, eczemelor și arsurilor. Faima izvoarelor vindecătoare a ajuns și în America în 1871, când au fost trimise peste ocean cantități impresionante de apă pentru a trata victimele marelui incendiu din Chicago.
Și astfel, din aproape în aproape, din miracol în miracol, din întâmplare în știință, izvoarele termale Avene au ajuns la gloria de astăzi, ajutânu-ne să trăim fericite și frumoase până la adânci tinereți fără bătrâneți.
Izvoarele de la Herculane
Faima lor ține de o istorie și mai îndepărtată. Băile Herculane este cea mai veche stațiune balneară din Europa, atestată documentar din 153 e.n. și cunoscută pentru efectele terapeutice miraculoase ale apelor sale termale. Romanii spuneau “Ad aquas herculi sacras”. În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a fost un punct de atracție pentru aristrocrația Romei antice. Impresionați de exceptionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult, sub semnul lui Hercules. Din acele timpuri au rămas numeroase apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.
După o perioade de declin și de uitare, izvoarele Herculane au revenit la glorie în 1852, când împăratul Austriei, declara Băile Herculane ca fiind « cea mai frumoasa stațiune de pe continent ». Impărateasa Elisabeta – îndrăgita Sissi (o adevărată vizionară în materie de wellness și fitness) – scria în jurnalul său intim despre Băile Herculane, pe care le găsea încântătoare.
Proprietățile anti-inflamatorii ale apei termale Herculane au fost demonstrate științific prin studii farmacologice și clinice în Romania și Franța, fiind extrem de eficientă în tratarea unor afecțiuni dermatologice : piele sensibilă și reactivă, atopie, eczeme, prurit, urticarie, dermatoze inflamatorii.Venind de la mare adâncime, ea este bacteriologic pură, cu un conținut echilibrat de săruri minerale și oligoelemente indispensabile pielii.
Apa termală Herculane din produsele Ivatherm provine dintr-un izvor termo-salin cu un grad mediu de mineralizare (2500 mg/l), ideal pentru utilizarea în produse cosmetice. Conține Al, Ca, Cu, Fe, Zn, Mg, elemente indispensabile sănătății pielii. Efectul calmant, decongestionant este imediat. Iar de curând izvoarelor termale de la Herculane li s-a atribuit încă o calitate: aceea de a întârzia/amâna/ stopa îmbătrânirea celulară.
Înțelegeți, deci, de ce în geanta mea veți găsi întotdeauna un spary cu apă termală (Avene sau Ivatherm). Evident, naufragiul pe o insulă pustie e o idée absurdă și demodată (chiar și printre beauty editori și vedete). În schimb naufragiul pe o stradă din București, la o oră cu trafic maxim și soare din belșug, naufragiul pe un scaun de birou în așteptarea inspirației divine sau naufragiul pe o terasă chochetă , în fața unei lemonade reci, cu ochii în soare sunt scenarii perfect posibile în această vara a anului de grație 2013. De ce să nu fiu pregătită?