La adăpostul naturii

 

 

 

 

 

 

Există câteva uleiuri naturale, ideale pentru a asigura protecția solară. Iată ce folosim  noi, în familie.

Uleiul de susan are o capacitate extraordinară de a bloca razele UV(în proporție de 30%), probată de sute de ani de utilizare și zeci de studii stiințifice.  Iar aceasta vine însoțită de o mulțime de proprietăți terapeutice: hidratează și regenerează pielea, are proprietăți antiinflamatoare și antiageing, conține o cantitate impresionantă de antioxidanți ce neutralizează radicalii liberi, generați de expunerea la soare . Dacă vă place mâncarea chinezească, veți fi ferciți, deoarece uleiul de susan are un miros foarte pregnant.

 

Uleiul de semințe de cânepă

– are capacitatea de a bloca o parte dintre razele UV dăunătoare . Mai mult, cânepa este singura planta care conține vitamina D, necesară pentru abosorbția calciului, atât de necesar pentru copii, mămici sau vegetarieni. De asemenea stimulează regenerarea pielii prin proprietățile sale emoliente (este indicat mai ales pentru pielea foarte uscată) . Uleiul de cânepă conține până la 80% din acizii grasi esențiali, cel mai mare procent întâlnit la vreo plantă. Este  un emolient natural care ajută la sănătatea, netezimea si strălucirea pielii prin raportul ideal de acizi Omega 6, Omega 3 si Omega 9. Conține antioxidanți, proteine, caroten, fitosteroli, fosfolipide, dar și numeroase minerale ( calciul, magneziul, sulful, potasiul, fierul, zincul si fosforul). Este o sursă  completă de proteine și conține toți cei 20 de aminoacizi, inclusiv cei 9 aminoacizi esențiali. De asemenea e o sursă bogată de vitamina A, B1, B2, B3, B6, C, D, si E și clorofila (un antioxidant foarte eficient).  Are proprietăți dezinfectante și cicatrizante, ceea ce îl recomandă  pentru  tratarea acneeii, a psoriazisului, eczemelor și a juliturilor ușoare. S-ar putea să aveți unele probleme legate de densitate (e totuși un ulei greu) deci aplicați o cantitate mai mică, pentru a vedea cum reacționați. Sau, încercați să îl aplicați pe pielea umedă. Pe măsură ce se va evapora apa, uleiul va fi absorbit în piele). Cât despre miros… e puțin… funky. Nu toată lumea îl agrează.

Uleiul de cocos

– Deși nu are un factor de protecție foarte ridicat (blochează doar 20% dintre razele UV), are o mulțime de alte proprietăți, care pe mine, personal, mă fac să îl prefer oricărui alt ulei natural atunci când vine vorba să ies la plajă, împreună cu familia mea.Conține acizi grasi saturați , acid linoleic si acid oleic (cu efecte uluitoare pentru piele), polifenoli (antioxidanți), vitamina E, vitamina K si o mulțime de minerale.  Miroase divin și exotic, dă strălucire pielii, are proprietăți antialergice, antimicrobiene, antiinflamatoare, ati-ageing, antistres, anticelulitice. Este un excelent emolient, nu blochează porii (deci nu vă veți trezi cu coșuri după plajă) , se absoarbe ușor și rezistă la apă. Este folosit de asemenea în tratarea dermatitelor, a eczemelor, acneei sau psoriazisului.

Uleiurile de măsline, de arahide și de semințe de bumbac

au același factor de protecție ca și cel de cocos, dar nu sunt recomandabile oricărui tip de piele, datorită texturii lor destul de dense.

Uleiul de jojoba sau untul de shea

au un factor de protecție foarte mic (SPF4), dar au o mulțime de proprietăți emoliente, antiageing, și anticelulitice. Le folosesc când bronzul meu s-a stabilizat déjà, și – pentru că nu mai simt nevoia să iau tot soarele numai pentru mine –  stau mai mult sub umbrelă, cu o carte în mână. (Obligatoriu cu un shake de fructe doldora de antioxidanți alături!).

Foto 1 – Kreativna Gerila

 

 

postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *