Fă-ți timp pentru tine!

… aceasta este cea de-a doua poruncă pentru anul acesta. (Pe prima ați citit-o déjà – ori de nu o puteți citi –  în postarea anterioară.)

 

Există nenumărate feluri pentru a vă relaxa, a vă găsi echilibrul și a vă reconecta cu… dumneavoastră: să vă treziți dimineața cu jumătate de oră înaintea celorlalți pentru a vă savura cafeaua în liniște; să vă rezervați o zi pe lună pentru tratamente spa sau pentru a vă întâlni cu prietenele; să vă retrageți în fiecare seară mai devreme pentru a citi o carte; să vă plimbați în parc sau să mergeți la teatru; să coaceți brioșe; să pictați apusuri sau să împlețiți ciorapi; să vă apucați de grădinărit, de yoga sau de dans; să călătoriți în fiecare weekend; să vânați nori călători… Dar indiferent ce alegeți, vă sfătuiesc să adăugați la ritualul de regăsire/relaxare/reconectare trei elemente simple, ce (s-a dovedit științific!) fac miracole.

 

1. Masajul de dimineață.

Partea cea mai eficienta într-un tratament cosmetic, aceea care are cu adevărat impact asupra tenului și chipului, este masajul. 10 minute de masaj facial vă pot transforma radical tenul, redându-i prospețimea, tonusul, elasticitatea si strălucirea. Asadar, in fiecare dimineata, faceti aceste miscari magice: dupa ce ati aplicat un strat uniform de crema, pe fata si pe gat, masati-o cu miscari circulare, ascendente si ferme. Incepeti de la baza gatului, urcand pe lateral, pana in spatele urechilor, apoi de-a lungul barbiei, pe pometi, tample si frunte. Continuati cu miscari lineare, orizontale, dinspre centru spre extremitati, incepand cu barbia si urcand spre frunte, folosind varfurile degetelor, cu palmele asezate orizontal. Incheiati cu cateva miscari adaptate

necesitatilor chipului si tenului dumneavoastra (fiecare

miscare trebuie repetata de 10 ori):

Pentru fermitate pe lina barbiei: folosind aratatorul si degetul mare , ciupiti usor musculatura pe linia barbiei, incepand de la centru spre urechi. Apoi reluati acelasi traseu, ruland musculatura dinspre centru spre baza urechii. In final, aplicand o presiune usoara cu degetul mare, neteziti pielea, urmand aceleași linii.

–  Pentru ten gras: cu degetul aratator si cel mare ciupiti usor pielea, incepand de la centru spre extremitati, de pe linia barbiei, urcand spre frunte, insistand pe zona T (frunte, nas, barbie).

Pentru ten sensibil: asezati aratatorul si degetul mijlociu pe linia barbiei, in forma de V. Aplicati vibratii usoare pe aceleasi linii pe care ati executat anterior miscarile de masaj. Are un efect calmant si de desesnibilizare.

Pentru pometi: Cu degetul mare aplicati presiuni usoare chiar sub osul ce delimiteaza pometii, incepand de la baza nasului spre ureche.  In spatele maxilarului veti descoperi o mica proeminenta. Ori de cate ori va simtiti tensionata, aplicati presiuni in acel punct. Incheiati masajul cu miscari de ciupire, efectuate pe aceleasi linii.

Pentru ochi: aplicați presiuni ușoare pe linia superioară a sprâncenelor, pe cea inferioară, și apoi ciupiti usor sprâncenele dinspre centru spre exterior. Apoi cu degetul aratator desenați un cerc in jurul ochilor (chiar pe linia genelor), pornind din colțul intern, coborând pe linia inferioară, urcați pe pleoapa și închideți cercul. Miscările trebuie să fie delicate, dar ferme.

 

2. Baia spa

Pe 12 august 2001, Zang Xiaodi, un băiețel de 15 ani din ținutul Wuming, sudul Chinei, a fost victima unui accident grav de mașină. A suferit un traumatism cranian sever și multiple fracturi. A fost transportat de urgență la cel mai apropiat spital, dar, din păcate, a intrat in comă. După o lună de îngrijiri medicale după protocolul vestic, starea lui Zang nu prezenta nicio îmbunătățire. Nici măcar una minoră, care să le dea părinților o speranță. Disperați, la finele lui septembrie, aceștia au decis să încerce remediile medicinei tradiționale chineze (TCM). La numai trei zile după ce a fost transferat la departamentul TCM al Guangxi People Hospital, băiețelul a început o terapie cu băi medicinale. În fiecare zi , Zang a fost cufundat într-o cadă plină cu apă  la o temperatură de 38-40 de grade Celsius, în care s-au adăugat 20 de plante medicinale (printre ele rădăcini de salvie și frunze de mușchi chinezesc, plante cunoscute pentru virtuțile lor în stimularea circulației sanguine). Componentele active ale acestor plante au fost absorbite prin piele și prin sistemul respirator și au activat funcțiile vitale ale pacientului. O ședință de terapie dura 30-40 de minute. După numai trei zile de tratament, copilul și-a recăpătat cunoștința și a reușit să își miște membrele, ușor. Fiecare fază a tratamentului a durat 10-15 zile cu o pauză de 5-7 zile între curele terapeutice. La ora actuală, funcțiile fizice ale copilului sunt în perfectă stare de funcționare, iar organismul său s-a dezvoltat normal, fără sechele.

Povestea este adevărată și, la vremea sa, a făcut mare vâlvă în presa de specialitate. A fost impulsul necesar pentru ca băile terapeutice să câștige teren și în societatea vestică, să fie acceptate și practicate cu plăcere în cele mai sofisticate centre spa ca tratamente de sine statatoare sau ca preludiu pentru alte terapii. Și pe bună dreptate: în timp ce te relaxezi în apă caldă și parfumată , fără să îți dai seama, transpirația datorată căldurii grăbește eliberarea toxinelor din organism. Temperatura ridicată stimulează circulația sanguină la nivelul musculaturii și articulațiilor , reduce durerile provocate de inflamații și crește exponențial eficiența oricărui rasfaâ terapeutic ce ar putea să urmeze.

Dar cel mai mare beneficiu al băii spa este cel mental. De vreme ce corpul omenesc este alcătuit în procent de 70% din apă, a te cufunda în aceeași materie din care ești compus provoacă o senzație uluitoare de plăcere , un amestec de siguranță , bucurie, relaxare și împlinire, ca o întoarcere acasă.  E un efect complex, pe care nu îl poți obține altfel, cu niciun aparat și nicio tehnică, oricât de avansată ar fi.

Într-un studiu făcut în Japonia, dat publicității în 2007, cercetătorii au măsurat nivelul de cortizol și cromogranin A (două substanțe ce indică nivelul de stres, cu valori extrem de ridicate în crizele de anxietate si depresie) din saliva subiecților voluntari, ănainte și după o serie de băi spa. Așa cum era de așteptat, la finele terapiei au înregistrat valori extrem de scăzute pentru ambii indicatori. Dar acesta este primul și cel mai simplu beneficiu al îmbăierii. Eficiența sa în tratarea insomniei și reglarea ceasului biologic a fost dovedită cu mulți ani în urmă. Se presupune că prin creștera temperaturii corpului în zona mediană se poate induce un somn mai profund, nefragmentat. Mai exact, medicii presupun că prin ridicarea temperaturii interne la nivelul ideal de dinaintea somnului , organismul reușește să-și reechilibreze ritmul circadian (ceasul biologic intern) și de aceea băile de seară, repetate zilnic au același efect ca și administrarea somniferelor. (Cufundarea în baie se face treptat, începând cu picioarele, lăsând corpul să se obișnuiască cu presiunea și căldura apei, fără a stresa plămânii și inima. În tradiția japoneză nu trebuie să stai în baia caldă mai mult decât nuemri până la o sută. Dar dacă temperatura apei este suportabilă, poți zăbovi un sfert de oră-douăzeci de minute, dar nu mai mult.) Asta nu înseamnă că baia vindecă insomnia, ci că reprezintă o verigă foarte importantă dintr-un întreg lanț terapeutic.

Din păcate sistemul nu a funcționat și nu funcționează nici azi  în cazul copiilor mei (nici măcar în perioada când au fost bebeluși) , care după baie sunt de-a dreptul atomici. Și nu sunt cazuri izolate. Dr. Andrew Weil, un guru în nutriție și sănătate spune că ”unele persoane se simt revigorate și pline de energie după baie”. În aceste cazuri, băile de relaxare trebuie făcute cu cel puțin o oră înainte de culcare  și ar trebui încheiate cu o stropire rapidă cu apă rece înainte de a ieși din baia caldă și parfumată. ”În mod ciudat acest duș rece te ajută să menții căldura în organism , deoarece închide brusc porii și oprește transpirația.”

Ce puneți în baie e de asemnea foarte important. Renunțați la băile spumante , cu agenți agresvi (care usucă pielea și-i distrug bariera hidrolipidică), în favoarea băilor parfumate cu sare de mare și uleiuri esențiale, cu bicarbonat sau ulei de magneziu.

 

3. Periajul uscat .

 

Este cea mai rapidă si simplă tehnică de îngrijire , cu un impact uluitor asupra sănătății noastre fizice și mentale. Există o singură condiție: să fie efectuat zilnic (dimineața sau/și seara, nu are importanță).

Pielea noastră este un sistem complex de nervi, glande și straturi de celule, menită să ne apere organismul de factorii externi, de infecții, face parte din mecanismul complex de detoxificare a organismului, produce vitamina D (în prezența razelor solare), și ne ajută să interacționăm cu mediul înconjurător. Iar dacă un procedeu atât de simplu, precum periajul uscat, o poate ajuta să funcționeze la parametri optimi nu văd de ce nu l-am folosi zilnic.

–         Stimulează drenajul limfatic – deci facilitează detoxifierea organismului și previne retenția de apă.

–         Exfoliază – catifelează pielea și-i redă elasticitatea, stimulează producerea de colagen și elastină, curăță porii și le permite și ”respire”; facilitează absorbția substanțelor active din produsele de tratament aplicate ulterior (seruri anticelulitice, creme hidratante și nutritive).

–         Îmbunătățește circulația sanguină, deci îmbunătățește hrănirea celulară și  stimulează metabolismul celular.

–         Îmbunătățește aspectul celulitei – prin detoxifiere, tonifiere, stimularea peroducerii de colagen și oxigenarea celulară.

–         Reduce stresul prin eliminarea tensiunilor musculare. Se pare că mișcările monotone, repetitive stimulează terminațiile nervoase de la nivelul pielii si induc o stare generală de bine, relaxare și echilibru.

–         Îmbunătățește digestia și funcția renală. Stimulerea nodulilor limfatici favorizează elimnarea apei în exces și a toxinelor.

–         Revigorează întregul organism și întărește sistemul imunitar prin stimulearea producerii de endorfine.

Cum se face: Întâi de toate, alegeți o perie de corp din fibre naturale sau un prosop aspru de bumbac.  Manevrele de periaj se fac întotdeauna de la extremități spre inimă, pentru a stimula circulația sanguină și drenajul limfatic. Vă puteți peria întregul corp, inclusiv tălpile picioarelor, dar trebuie să evitați zonele sensibile (cu iritații, varice, etc) și fața (aici e nevoie de o perie specială, mult mai delicată. Mișcările trebuie să fie ferme (dar nu dure), prelungi și uniforme. In funcție de ritmul pe care îl imprimați, o sedința de periaj poate dura între minute și 20. S-ar putea ca la final, pielea să se înroșească puțin. Fiți pe pace, senzația dispare rapid, lăsându-vă trupul energizat și revigorat.

Atât pentru azi. Aștept să-mi scrieți, să comentați, să testați, să facem schimb de păreri și sfaturi. Va imbratisez pe toti,

 

 

 

 

 

 

Foto: www.dailymail.co.uk; www.alphaville.com;

 

postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *